100 serier du skal se inden du dør

Når det kommer til underholdning, så findes der ikke meget der er værre, end når en god serie slutter, enten helt eller bare en sæsonafslutning. Det afsagn man har ved ikke lige at kunne se det næste afsnit, kan være ganske forfærdeligt. Heldigvis findes der nærmest uendelig mange gode serier, man kan kaste sig over. Vi har her samlet 100 serier, som du bør se. De er rangeret lidt efter, hvilke serier du absolut SKAL se. Det er dog ikke en liste der nødvendigvis skal læses som om, at nummer et og to også er de absolut bedste serier (men det er det). Det er en en liste der skal give dig inspiration til dit næste binge projekt. Her er de første 10 – listen udvides hele tiden, til den rammer 100.

Top 100 over serier du skal have set.

1: The Sopranos 1999-2007 (HBO)

Jeg er ikke meget for at skulle nævne hverken min yndlingsfilm, musiknummer eller serie. Sådan noget kommer an på humøret. Men meget apropos, hvis nogen satte end pistol til min tinding og krævede et svar, ville det 9 ud af 10 gange blive The Sopranos. James Gandolfini i rollen som New Jersey gangsteren Tony Sopranos med den uendelige mængde familieproblemer, er måske den stærkeste karakter i hele serie historien. Den var med til at sætte standarden for HBO for mere end 20 år siden, og var en af de første serier, der viste at formatet kunne konkurrere med film. Serien er 20 år gammel, og det kan naturligvis godt ses. Men karaktererne, skuespillet og historien gør at den altid vil ældes med ynde.

2: The Wire: 2002-2008 (HBO)

Nummer to på listen er en anden kæmpe klassiker fra HBO, der også efterhånden er tæt på 20 år gammel. The Wire der handler om aflytning af narkohandlere i Baltimore, er et stort stykke seriehistorie. Persongalleriet skifter fra sæson til sæson, mens en række personer også går igen. Hver sæson er anderledes, men hver af dem, er forrygende. Et af de mest fantastiske persongallerier i historien. Mange har naturligvis set den, men endnu flere har ikke – og der ingen undskyldninger for ikke at få det gjort.

https://www.youtube.com/watch?v=9qK-VGjMr8g

3: Game of Thrones 2011-2019 (HBO)

Vi hopper nu lidt frem i tiden til 2011, hvor Game of Thrones havde premiere. Den blev med det samme en stor succes, en succes der voksede sæson for sæson. Personligt var jeg længe om at hoppe ombord, og var mildest talt skeptisk. Det er en serie der deler vandene, og det er langt fra elle, der elsker dem. De fleste der ikke elsker den, er dog dem der ved de ikke gør, uden at have set den. For springer man først med på den, er det næsten umuligt ikke at blive revet med. Sidste sæson var ikke serien værdig på den lange bane, men det ændrer ikke ved, at det er noget af det bedste der er produceret.

4: Breaking Bad 2008-2015 (AMC/Netflix)

Nu skal det hele ikke være HBO serier, for selvom de var banebrydende i starten af 00’erne, er der kommet mange andre til efterfølgende. Breaking Bad, der er lavet af AMC og kan ses på Netflix. Bryan Cranston er blændende i hovedrollen som Walter White, high school kemi læreren der begynder at lave crystal meth for at sikre sin familie, da han bliver diagnosticeret med lungekræft. En helt eminent serier, hvor Cranston virkelig brillerer sammen med Aaron Paul, som hans hjælper Jessie Pinkman.

5: True Detective 2014-2019 (3 sæsoner, HBO)

Nic Pizzolatto skrev og Cary Joji Fukanaga instruerede alle afsnit i første sæson af True Detective, hvor Matthew McConaughey og Woody Harrelson spillede hovedrollerne. Serien er ganske enkelt fabelagtigt, og hvis det ikke havde været for de to efterfølgende mildest talt knapt så vellykket sæsoner, havde det være be absolut bedste serie nogensinde. Desværre kunne de ikke følge op på den store succes fra sæson 1, om end den tredje sæson trods alt var bedre end den anden.

6: The Shield 2002-2008 (7 sæsoner, Ikke tilgængelig i øjeblikket)

The Shield der kørte i syv sæsoner, er en stærkt stærkt overset serie i Danmark. Desværre kan den ikke ses på nogle af de gængse tjenester i øjeblikket, men den dukker forforhåbentlig orm igen. Michael Chiklis spiller hovedrollen som den korrupte politimand Vic Mackey, der styrer en lille enhed af lige så korrupte betjente i Los Angeles, hvor de i den grad tager loven i egen hånd. Serien er stilistisk en lækkerbisken, hvor den til tider nærmest minder om ægte optagelser. 89 episoder, hvor man begynder at holde mere og mere med de kyniske korrupte betjente.

7: Lost 2005 – 2010 (6 sæsoner, Ikke tilgængelig)

JJ Abrams og Damon Lindelof skabte i 2005 et øjeblikkeligt gigantisk hit med tv-serien Lost. Den satte nye standarder inden for produktion af en tv serie, og flere afsnit i den populære serie kostede det samme som en større spillefilm. Lost handler om en gruppe mennesker der styrter ned med et fly på en øde ø, og så følger man ellers disse personer. Det bliver det hurtigt klart, at alt ikke helt normalt på øen… Lost er en fantastisk serie der desværre ikke helt fik den afslutning den havde fortjent, men det betyder ikke, at den ikke hører hjemme her på listen.

8: Sons of Anarchy 2010-2014 (7 sæsoner, Netflix)

Sons on Anarchy handler om Jax Teller (Charlie Hunnam), vice præsident i motorcykelklubben SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club) i den lille by Charming. SAMCRO afdelingen bliver ledet af hans stedfar Clay (Ron Pearlman). SAMCRO er dybt involveret i våbensmugling, narkotika, porno og mange andre ting. Jax prøver at få klubben i en anden og mere lovlig retning, men der er mange der er interesseret i the sons. Serien vokser sæson for sæson, og bliver hele tiden bedre. Det er desuden forfriskende med en serie, der lidt ligesom Game of Thrones, ikke er bange for at rydde ud i rollebesætningen på makabre måder.

9: Your Honor 2020 (1 sæson HBO)

Første serie på listen, der kun består af en enkelt sæson er også højaktuel. I skrivende stund er den faktisk stadig i gang med første sæson. Ikke desto mindre så fortjener Your Honor med Bryan Cranston i hovedrollen er plads på listen over serier du bør og skal se. Cranston spiller en dommer i New Orleans, hvis søn ved at uheld kommer til at køre en anden ung mand, der dør af sine kvæstelser. I panik flygter sønnen, men da han fortæller det til faderen, beslutter de sig naturligvis for at melde det. Det viser sig dog at den unge mand, der er blevet kørt ihjel er søn af den lokale gangsterboss. Dommer Michael Desiato’s samvittighed kommer på en alvorlig prøve, og alt går det heller ikke lige let.

https://www.youtube.com/watch?v=ZJPOla_1Px0

10: Billions 2016- (5 sæsoner, HBO)

Endnu en serie, der stadig er i gang i skrivende stund. Sjette sæson udkommer senere i år, på et endnu ukendt tidspunkt, da optagelserne lukkede ned på grund af Covid. Bobby “Axe” Axelrod (Damian Lewis) er en hedgefond ejer med hang til Metallica, hurtige biler, og gode vine, der kom til sin enorme formue lige efter 9/11, hvilket lige siden har givet ham et blakket ry. Han skyr da heller ikke nogen midler til at gå efter gevinsten og pengene. “Whats the fun in having “fuck you money” if you can’t say fuck you”, er tilgangen. På den anden side finder man anklageren Chuck Roades (Paul Giamatti), der for alt i verden vil have ham ned på nakken. En forrygende serie med fremragende skuespil.

11: Ballers (HBO)

12: The Ozark

13: Stranger Things (Netflix)

14: Mad Men

15: Twin Peaks

16: Narcos (Netflix)

17: Mindhunter

18: Dronninggambit (Netflix)

19: House of Cards (Netflix)

20: The Office

21: Luther (Netflix)

22: The Sinner (Netflix)

23: After Life (Netflix)

24: The Night of (HBO)

25: Sillicon Valley

26: Better Call Saul (Netflix)

27: Derek (Netflix)

28: Peaky Blinders (Netflix)

29: Vikings (HBO)

30: Homeland

31: West Wing (Præsidentens mænd)

32: Seinfeld

33: Westworld

34: Band of Brothers

35: The Pacific

36: Nord og Syd

37: Chernobyl 2020 (1 sæson HBO)

38: Boardwalk Empire

39: Generation Kill

40: Normale Mennesker (DR TV)

41: Big Little Lies (HBO)

42: Venner (HBO)

43: The Undoing (HBO)

44: Euphoria (HBO)

45: Manhunt: Unabomber (Netflix)

46: The Crown (Netflix)

47: Orange is the new Black (Netflix)

48: Unorthodox

49: Ted Lasso

50: The Outsider

TO BE CONTINUED

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *