Dansk Oscarhistorie skrevet i nat

I nat blev det uddelt de meste prestigefyldte priser inden for film, de eftertragtede Oscar statuetter. Thomas Vinterbergs helt igennem fremragende film Druk, var nomineret til bedste udenlandske film. Thomas Vinterberg var desuden selv lidt mere opsigtsvækkende nomineret for bedste instruktion. Det blev til den helt store triumf for filmen, der vandt prisen. Da filmen allerede har vundet flere priser, herunder en Bafta, var det da heller ikke den store overraskelse at filmen fik den hæder, den fortjener. Bedste instruktion fik til Chloé Zhao, der blev den første ikke-hvide kvinde, til at vinde en kategori der historisk meget ofte er gået til mænd. Det var for filmen Nomadland, filmen vandt desuden for bedste film, og Francess McDormand vandt sin fjerde Oscar statuette.

Selvom det naturligvis ikke er første gang, at en dansk film vinder i den kategori, er det alligevel en stor triumf hver gang det sker. En anden dansk triumf stod Mikkel E G Nielsen for. Han vandt nemlig som den første dansker nogensinde prisen for bedste klipning for filmen Sound of Metal. Der handler om heavy metal trommeslageren Ruben, der begynder at miste hørelsen og må ændre sit liv radikalt. Den film var desuden også nomineret i de største kategorier som bedste film, bedste manuskript og bedste instruktion. Den måtte og “nøjes” med bedste klipning og bedste lyd.

En af de mest overraskende ting var dog hverken Druks eller Mikke E G Nielsens triumfer. Det var derimod at den nu afdøde Chadwick Boseman ikke fik en Oscar for hans rolle i Ma Rainey’s Black Bottom. Kategorien blev præsenteret som den sidste, hvilket ellers altid plejer at være bedste film. Der var lagt op til en følelsesladet afslutning, hvor prisen skulle gå til Boseman, der døde af kræft sidste år. I stedet blev der skrevet en anden historie, da Anthony Hopkins, blev den ældste modtager nogensinde af prisen for bedste mandlige hovedrolle for hans præstation i The Father. Det er 31 år siden, at Hopkins sidst vandt en Oscar, da han vandt for Ondskabens Øjne. Det må desuden være en af de længste pauser mellem to priser.

Kæmpe tillykke til Thomas Vinterberg og hele holdet bag Druk og ikke mindst til Mikkel E G Nilsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *